Exposició

Alfabetos mágicos

Cent anys amb
Hermann & Gudrun Zapf

DEL 16 DE GENER AL 10 DE MAIG DE 2020
HORARI: DE 9 A 20 H. DE DILLUNS A DIVENDRES

C/ PARE MANYANET, 40 - 08027 BARCELONA
L'exposició commemora el 100 aniversari de dos grans artistes: Hermann Zapf i la seva dona Gudrun Zapf von Hesse. Tots dos van obtenir un gran reconeixement internacional en el camp de la cal·ligrafia, del disseny de tipografies i de l'enquadernació de llibres.

Palatino, Optima, Zapfino i 200 fonts tipogràfiques més van convertir a Hermann Zapf en el dissenyador més prolífic i famós de món, des de la Gilgengart de l'any 1945, dissenyada per a les foneries de tipus de plom, fins a l'adaptació per a la composició digital de versions àrabs de molts dels seus tipus.

Hermann Zapf sempre va saber adaptar-se amb el seu art al complex canvi tecnològic dels últims 50 anys, del plom a la fotocomposició i, finalment, a la tecnologia digital. Com a professor del Rochester Institute of Technology, del 1977 al 1987, va inspirar a generacions de dissenyadors i inventors, entre ells a John Warnock, d'Adobe, i a Steve Jobs, d'Apple. El 1974 va rebre el Premi Gutenberg i el 2010 la Creu d'Oficial del Mèrit de la República Federal Alemanya.

D'altra banda Gudrun Zapf també va crear tipografies reconegudes mundialment, com Diotima, Smaragd, Ariadne, Nofret, Shakespeare, Carmina, Alcuin i Christiania. El 1991 va rebre el Frederic W. Goudy Award. Com enquadernadora va realitzar obres de gran valor, creant els punxons per als títols de les tapes dures.

El comissari de l'exposició és Jerry Kelly, un notable cal·lígraf i dissenyador de llibres. Va organitzar l'exposició mostrada en el Grolier Club de Nova York a principis de l'any 2019 amb obres que ara s'exposaran a Madrid i a Barcelona.
Inauguració

DIJOUS, DIA 16 DE GENER 2020 - 19.00 H
Jerry Kelly, comissari de l’exposició i autor del llibre "HERMANN ZAPF. A BIOGRAPHY" ens introduirà en l’obra i l’art dels protagonistes de l’exposició, el matrimoni Zapf.
Alexandra Albrand, neboda de Gudrun Zapf, comentarà el vídeo que es projecta a l'exposició, en què destaquen els testimonis de famosos artistes tipogràfics internacionals.
En un espai contigu s'exposaran els treballs de cal·ligrafia i de lettering de joves autors, seleccionats per un jurat format per Enric Tormo, Carla Arenas, Ricardo Rousselot, Andrés Alguer i Gina Serret.
A la fi de l'acte se servirà un Cava.
María José Vidal
Jerry Kelly
Alexandra Albrand
Carina Colomer
HAPPENING CAL·LIGRÀFIC

DIVENDRES, DIA 24 DE GENER DE 2020 A LES 19:00 H
Quatre prestigiosos cal·lígrafs ens delectaran amb el seu art durant 50 minuts. En panells o pissarres separades el públic podrà presenciar la creació successiva de lletres diverses, aptes per a la seva reproducció en envasos, invitacions a celebracions o emblemes artístics. El Happening serà filmat per càmeres i les imatges es projectaran a gran pantalla.
A la fi de l'acte se servirà un Cava.
Oriol Miró
Gina Serret
Joan Quirós
Iván Castro
Obres

COM ARRIBAR

C/ Pare Manyanet, 40 - 08027 Barcelona

Autobusos 11, 26, 34, 35, 36, 40
126, B20, B24 (Transports Metropolitans de Barcelona)

Metro Línia 1, estació Fabra i Puig (sortida Concepción Arenal) Línia 5, estació Sagrera - Línia 9 i 10, estació onze de setembre.

Tren Estació Sant Andreu Arenal

Horari de la seu:
De dilluns a divendres, de 8.30 a 21h. Agost tancat
ASSESSORS

Andreu Balius

Dissenyador de tipografia digital

Professor d’Eina

Wolfgang Hartmann

President de Bauer Types

President de Abezeta Group

Senador del Gutenberg Museum Mainz

Senador del Museu de la Impremta de València

Albert Corbeto

Doctor en Història de l’Art

Professor d’Eina

Joaquín Solana

Doctor en Ciències Empresarials

Professor de la Universitat Abat Oliva

Senador del Museu de València

President del Club de Gráficos Eméritos

Col·laboradors